Der har været et overfartssted ved Fur Sund i så mange hundrede år, at begyndelsen er gået i glemmebogen. Helt frem til slutningen af 1800-årene lå der kun to ejendomme ved overfartsstedet på Sydfur. Det var Møllegården og Færgegården.
Færgegården var et landbrug, der også havde en forpligtigelse til at færge folk og fæ over Fur Sund. Færgemanden havde en lille sejlbåd, når der var vind til at overføre en enkelt passager eller to.
Der var også en mindre robåd, og man kunne bestille den store rofærge, når der skulle overføres mange passagerer, gods eller kreaturer.
Der var inge anløbsbroer. Færgemanden skulle derfor bære passagererne og godset ombord og i land.
I 1846 fik færgemanden tilladelse til at drive værtshushold med nattelogi for de rejsende, og færgegården blev til færgekro.
Fra færgekro til Gæste- og Afholdshjem
I 1908 var tiden løbet fra rofærgerne. Fur Kommune overtog færgeriet. Der blev bygget brohoveder og anskaffet en moderne motorfærge, der havde et vogndæk til et enkelt køretøj.
Ved samme lejlighed stiftede øens præst et aktieselskab, der købte færgekroen og omdannede stedet til et Gæste- og Afholdshjem uden udskænkning af alkohol. Sådan blev stedet drevet med skiftende forpagtere i 62 år. De sidste mange år dog blot omtalt som gæstehjemmet eller kroen.
Igen Fur Færgekro
I 1960-erne fik Furs købmænd lov til at sælge øl og vin. Furboernes vaner havde ændret sig, og turisterne fik i stigende grad øje på øen. Der var ikke længere basis for at drive kroen som afholdshjem. Sidst på året i 1970 solgte aktieselskabet kroen til en privat køber. I 1971 fik man igen bevilling til udskænkning, så gæsterne kunne få øl, vin eller en snaps til maden.